Tuesday, July 28, 2015

Russia Budget trip (Moscow & St Petersburg)

Assalamualaikum/Salam sejahtera nak share skit info sape nak ke Russia Budget trip (Moscow & St Petersburg) sementara airline promotion ke Russia tghh banyak ngan dgn duit dorang tgh rendah ni.
1. Visa Application(buat sendiri)
I. Invitation letter/ Tourist Visa Support (single entry) = RM 74/per pax
*** even kalo pg by group pon beli invitation asing2, sebab Russian embassy tak accept group invitation letter
beli online kat RealRussia.com
https://visas.realrussia.co.uk/Apply/Support_apply2.asp…
ii Visa Fee( Buat sendiri kat Russian embassy Jalan Ampang) =
RM 188/per pax
Document kene ada masa buat visa= Flight ticket, hostel booking, travel insurance dgn visa form
Visa form isi online kat sini pastu print dan tepek gambar passport
iii.pegi embassy Russia jalan ampang kalo nak buat sendiri, untuk visa application hanya Isnin, rabu,Jumaat (900 to 1300) & 5 hari siap. Pegi awal org ramai sangat
iv.Kalo nak pakai agent ni yg paling murah rasanya
https://www.russianvisa.my/visa-fees.html
2. Accommodation
Hostel kat moscow= Average RM40/Per day X 4 Days
(amik dekat2 dgn Red Square & Moscow underground station , bleh try comrade hostel.moscow)
Hostel kat St petersburg= Average RM40/Per day X 4 Days
(amik dekat2 dgn Palace Square & Saint Petersburg underground station , bleh try Central hostel,Saint Peterburg)
3. Transportation
i.Train Ticket Moscow to Saint Petersburg(one way)
Sapsan High Speed train(4 hours 30 minute) – RM 90 /pax ~1300 Rubbles – harga promotion beli awal
Ticket beli online kat sini - - - -> http://www.russianrail.com/
ii. airline ticket Saint Petersburg to Moscow(one way)
Tranaero airline( LED – VKO) = RM 180 survey kat sky scanner
iii. Moscow Underground train for 11 trips/ 60 rublles per ride = RM 30
http://engl.mosmetro.ru/pages/page_0.php?id_page=8
iv St Peterburg Underground train for 10trips/ 31 rublles per ride RM 20
http://www.st-petersburg-essentialguide.com/saint-petersbur…
4 Attraction
i.Moscow Museum average price 300 rubles skali masuk= Rm20
Or amik museum pass kat tgk kat sini
https://moscowpass.com/#Main
ii.St Petersburg Museum average price 300 rubles skali masuk= Rm20
Or amik museum pass kat tgk kat sini tapi hermitage museum(600Rubbles) tak cover - http://www.petersburgcard.com/en/
iii try River/canal cruise kat both city, paling murah 500rubles = Rm35 ( amik yg Russian language punya murah skit)
iv.Nak shoping2 beli seviner bli ke ape ke
-Moscow partizen macam pasar karat/updotwn & Arbat Street cam taksim road kat istanbul utk barang2 branded
- St Petersburg area peterhoff & barang2 branded kat galeria.
5.Lain2 info korang bleh refer sini
i. http://wikitravel.org/en/Moscow
ii. http://wikitravel.org/en/Saint_Peterburg
kalo malas nak baca bleh tgk video ni kat youtube
iii. Moscow --- https://www.youtube.com/watch?v=pnN2BNrSrXY
iv. St. Peterbug -- - https://www.youtube.com/watch?v=N3ISUUO0CSo
v. Waktu terbaik nak melawat both city dari end of May and beginning of August. Kire macam cameron highland la
vi.Duit better withdraw ATM kat sana sebab Malaysia takde tukar Russian Rubbles, kalo nak bawak Euro
Vii. Simcard amik Beeline 300 rubles per month siap internet. Taknak amik pon tak pe wifi free melambak
Sekian, sorry carca merba, iternary aku upload lain sbab tak follow sangat, ape yg tak cukup bleh bagitau, aku update mane yg tau,papahal bleh roger......
so far Russia memang best bak hang.
Credit Info by:
Malaysian student kat Russia, geng2 bbm, google & local Russian

credit from fb : Hisham Azlan

Monday, July 27, 2015

Maldives..Syurga Pulau Nan Indah... (10th Anniversary) Part I

13 Mac 2014, genaplah 10 tahun ikatan perkahwinan saya dan Mr. Hubby. Oleh kerana tahun ini adalah tahun ke-10 ulang tahun perkahwinan kami, maka awal-awal lagi kami telah merancang untuk menyambut ulang tahun kali ini di destinasi yang paling indah di dunia.

Pada mulanya saya berkira-kira untuk ke Bali. Almaklum, Bali merupakan destinasi menyulam cinta yang amat popular (terpengaruh dengan filem `Eat, Pray, Love'). Namun, perkiraan saya kemudiannya diganggu gugat. Gangguan tersebut timbul setelah melihat keindahan demi keindahan yang ditawarkan di Kepulauan Maldives. 


Justeru, Maldives yang terkenal sebagai syurga kepulauan terumbu karang dunia, menjadi pilihan hati. Pulau-pulau indah di Maldives sememangnya jadi pilihan ramai pasangan untuk berbulan madu dan menyambut ulang tahun perkahwinan. Keindahan pulau dengan suasana romantik akan mengindahkan lagi perhubungan. 

Persoalan seterusnya, adakah kami mampu untuk terbang ke negara terkecil di Benua Asia ini? Bagi menjawab persoalan tersebut, dua perkara penting harus saya pastikan iaitu kos penerbangan dan kos penginapan. 

Seawal Disember 2013 lagi saya telah mencari-cari penerbangan yang bersesuaian untuk terbang ke Maldives. Setelah berkira-kira antara MAS, AirAsia dan Singapore Airlines saya mengambil keputusan untuk memilih penerbangan dengan AirAsia. Sebabnya, AA menawarkan penerbangan dengan kos yang sekali ganda lebih murah dari MAS dan SIA. Waktu penerbangan juga amat sesuai dengan jadual check-in/check-out di kebanyakkan resort.  
Justeru, tiket penerbangan untuk 2 orang ke Male, Maldives pada 13 Mac 2014 saya beli dari website AA.


Hati terasa amat gembira kerana dapat membeli tiket penerbangan yang sekali ganda lebih murah dari website MAS dan SIA. Maka, peruntukan yang berbaki boleh saya peruntukkan dalam pemilihan resort yang lebih cantik dan lebih menarik. 

Setelah mendapat itinerary tiket yang dibeli, langkah seterusnya adalah pemilihan resort. Rupa-rupanya pemilihan resort bukanlah perkara yang mudah. Ini kerana Maldives mempunyai 1190 pulau dan lebih daripada 80 pulau dijadikan resort-resort pelancongan. Sesi memilih menjadi semakin sukar apabila banyak faktor memainkan peranan. Semestinya, sekali lagi faktor kos memainkan peranan yang sangat penting. 

Beberapa hari juga saya memaksa diri untuk membaca dan membaca mengenai review resort-resort di Maldives ini untuk membuat pilihan yang tepat.  Ketika ini saya menyedari bahawa kurangnya rakyat Malaysia yang menulis mengenai pengalaman bercuti di Kepulauan Maldives. Atas sebab ini jugalah saya niatkan dalam hati untuk menulis informasi dan pengalaman yang saya tahu supaya dapat jadi panduan kepada pembaca-pembaca yang lain untuk membuka langkah anda ke kepulauan impian ini. Malaysia Boleh kan?

Untuk siri pertama ini, saya tuliskan beberapa tips yang perlu diambil kira dalam memilih resort. Pulau-pulau di Maldives sememangnya teramat indah. Namun, harus diingat terdapat pelbagai pro & cons dalam memilih resort yang menawan hati. Antara faktor-faktor yang wajar diambil berat adalah seperti di bawah:

1. Pulau-pulau = Maldives mempunyai 1190. Cuma 200 pulau sahaja mempunyai penduduk. Lebih 80 pulau dijadikan resort pelancongan. Pulau-pulau kecil ni terbina di atas terumbu-terumbu karang yang membentuk kepulauan terumbu karang (atoll). Ada 26 atolls di seluruh Maldives. Pulau terpenting ialah Male (ibu negara). Male mempunyai 3 pulau utama yang berdekatan iaitu Male (Bandar), Hulhule (Pulau Airport) dan Hulhumale (artificial island sebelah airport island).    

2. Matawang = Ruffiya (Rf) ialah matawang Maldives. Namun, jangan bazirkan matawang RM kita untuk menukar kepada Rf. Sebelum terbang ke Maldives, tukarkan RM anda kepada USD. Matawang USD yang merupakan matawang yang digunakan di semua resort. Sebenarnya, anda hampir tidak perlu menyediakan wang tunai semasa berada di resort-resort kerana mereka lebih menghargai kad kredit yang anda ada. Semasa berada dalam resort, segala-galanya boleh dibeli menggunakan kad kredit. Anda hanya memerlukan RF sekiranya anda ke kedai-kedai kecil dan ingin menaiki bas di sekitar Male.

Nota: Naik feri dan makan di restoran (sekitar Male) juga boleh menggunakan USD. Cuma anda kena ada duit kecil kerana jika anda ingin baki, Maldivian akan memulangkan baki duit anda dengan matawang Rf.   

3. Kos penginapan = Range harga amat jauh. Anda boleh dapat hotel termurah pada sekitar RM200 dan paling mahal lebih RM10 ribu. Hotel yang murah hanya terdapat di Male sahaja. Manakala semua hotel yang berada di pulau-pulau pelancongan lain melebihi RM500 satu malam.

4. Lokasi =   Penerbangan dari Malaysia akan tiba di Lapangan Terbang Ibrahim Nasir yang terletak di Hulhule (Pulau Airport). Daripada Hulhule, anda akan menggunakan pengangkutan (airport transfer) yang disediakan oleh hotel (wajib gunakan). Di sini perlu timbangkan faktor jarak lokasi pulau resort yang anda pilih dengan Hulhule. Lagi jauh pulau yang anda pilih dari pulau airport, tentunya pulau tersebut lebih privacy dan indah. Namun, lagi jauh, maka lagi mahal dan mengambil masa yang lebih untuk sampai. Airport transfer dari airport menggunakan 3 jenis pengangkutan iaitu bot laju (speed boat), seaplane atau teksi/van. 

Nota: Seaplane malam tak jalan. Kalau flight anda sampai lewat petang, sila book hotel di Male dan naik seaplane keesokan harinya. Kalau hotel guna speed boat, pastikan ia beroperasi 24 jam. Kalau tak, kena book hotel di Male juga. 

5. Kos airport transfer = Lagi jauh resort anda dengan pulau airport, bermakna lagi mahal return transfer yang terpaksa anda bayar. Bagi pulau-pulau yang jauh jaraknya untuk menaiki bot laju, anda akan ditawarkan transfer menggunakan seaplane. FYI, paling murah kos untuk seaplane adalah USD300 seorang. Malah ada resort yang akan mencecah kos seaplane sebanyak USD1k seorang (RM3400 okeh!). Itu baru kos seaplane. Justeru, marhaen seperti saya, haruslah mencari resort-resort di sekitar Male (boleh diakses dengan speed boat). Dua bahagian Male yang menawarkan resort yang cantik-cantik adalah di North Male dan South Male. Kos speed boat juga berdasarkan jarak dengan Hulhule.  


Atoll yang atas tu North Male & yang bawah tu South Male.


6. Penduduk dan bahasa = Penduduk Maldives dikenali sebagai Maldivian. Populasi penduduk cuma 340 ribu orang. Hampir 70 ribu orang tinggal di Male. Bahasa pertuturan ialah bahasa Dhivehi. Namun, anda tak perlu bersusah payah untuk belajar Dhivehi kerana anda boleh gunakan sahaja bahasa Inggeris.  Agama rasmi ialah Islam dan rakyat Maldivian perlu menganut agama Islam. Agama lain tidak boleh disebarkan di negara ini. Perkara ini termaktub dalam Perlembagaan Maldives 1997. 

7. Penerbangan & Perbezaaan Waktu = Terdapat beberapa pilihan penerbangan dari Kuala Lumpur. Anda boleh memilih untuk menaiki MAS (direct flight), Singapore Airlines, AirAsia (ke Colombo) atau SriLankan Airways. Penerbangan mengambil masa selama 4 jam lebih. Perbezaan waktu pula adalah lebih kurang 3 jam iaitu waktu di Malaysia awal dari waktu di Maldives.  

8. Barang-barang Perlu = Jangan lupa bawa losyen pelindung UV. Sila sapukan pada keseluruhan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Kalau anda tak sapu, kulit anda akan terbakar dan menggelupas. Suhu agak panas di Maldives, cumanya anda tak rasa sangat kepanasan tersebut. Sebabnya, angin pantai yang sentiasa bertiup menghambus ke pipi dan kulit anda. Selain daripada itu, bawalah topi dan shades. Kelengkapan yang sangat perlu yang lain ialah baju mandi dan selipar. Tak perlu bawa kasut tinggi, menyusahkan saja nak jalan atas pasir. 

9. Elektrik = Power socket sama macam di Malaysia. Menggunakan plug 3 pin. Jadi tak perlu bawa adapter. Boleh pakai apa-apa charger yang anda pakai di Malaysia. 

Seterusnya, saya akan sambung di Part II yang mana saya akan ceritakan resort pilihan saya dan sebab-sebabnya.

Bersambung di Part II



kisah diambil dari : http://emiliaputeri.blogspot.com/2014/03/maldivessyurga-pulau-nan-indah-10th.html

Tuesday, July 21, 2015

Maldives Pengalaman Yang Menakjubkan..

Hello Backpackerss,

Airasia dah buka balik route ke Maldives (before ni route maldives operated by AAX) so aku rasa ada baiknya aku share few tips for those yang dah beli ticket or berkeinginan utk melawat negara Islam ni.

1. Cara tukar currency ke Ruffiya.Landing je kt Ibrahim Nasir International Airport,tukar USD or Euro kat money changer and please KEEP the receipt.Later kalau nk tukar balik balance ruffiya ke USD dorang akan mintak receipt tu for confirmation.Standard procedure katanya.

2. Ibrahim Nasir International Airport itself is on an island.So utk yg stay kt resort or any private island,pihak hotel akan handle the transfer process kiranya korang transfer direct from the airport to ur selected resort by speedboat or seaplane.

3. Untuk yg stay di local island for guesthouse or affordable hotel,korang kena transfer ke Male capital city Maldives dulu (pronouce Mar-Lay). Keluar dari airport then kau follow je the crowd.Locals slalu bawak barang byk2 utk balik ke Male so just follow them to the jetty utk naik feri. Advisable byr dlm ruffiya instead of foreign currency sbb lg jimat.Fee tak silap 10rufiya per way.Kalo nak byr USD,1 USD per way.

4. Dah sampai Male city,nak transfer ke local island,kau tanya je orang local sana or nak lg selamat tanya org kaunter jual tiket feri kt pondok kecik area jetty tu kat mana nk tunggu feri ke island sekian sekian.Dorang akan tolong and english dorang pun bagus.

5. Makanan dalam Male city semuanya adalah halal.Dont worry.Even kt airport kau akan nampak notis alcohol and even dogs are prohibited to enter Male.Tempat lepak favourite aku kt Male adalah kt Shell Beans.

6. Untuk yg book accommodation guesthouse kt local islands di Agoda,scroll bawah sikit pergi ke column information kat situ ada tulis how to transfer to island/naik ferry apa/ferry schedule/ferry fees etc.

7. Untuk yg book private resort,kat column information tu ada tulis fee utk speedboat.Current rate dlm 120usd return.Bayar waktu check in di resort tersebut.

8. Private islands/resorts kebanyakannya serve pork and alcohol.Advisable kau bukak official website,then email direct ke fnb team dorang.Macam aku stay kat Centara Ras Fushi di Male atoll,dorang jawab email aku and confirmkan kitchen dorang separate and hygiene mengikut standard halal.

9. Utk yg tight budget,pergi je island yg dekat2 sbb murah dari segi transfer.Kekadang harga transfer lg mahal dari harga bilik hotel.Usha kat north male atoll and south male atoll.

10. Public transport pada hari Jumaat halfday je tau sampai pukul 12.So pepndai la kome plan schedule korang.

11. Di resort or private island dorang prefer USD or Euro. Not all,but some. So for some peace in mind,keep both currency (usd n rufiyaa).

12. For more info,search je hashtag ‪#‎followmetomaldives‬ di instagram. Aku mmg buat ig aku as info centre/share tips utk semua tempat yg aku dah pegi.
Harap membantu..


Credit dari FB - Tong Sudey (BBM)


Wednesday, July 15, 2015

Tips Thailand yang sangat MUDAH.....*

credit dari http://www.eshamzhalim.com

Jom aku kongsikan sedikit tips dan info berdasarkan perjalanan kitaorg setakat ini:
  1. Suhu dalam tren ke Hatyai dan Bangkok pada waktu malam memang sejuk ke tulang. Aku nasihatkan supaya bawa jaket dan pakai stokin di dalam tren. Stokin memang berguna kepada yang pakai selipar atau sandal. Boleh juga bawa sekali sarung tangan, shawl atau snow cap jika perlu.
  2. Bagi yang tak biasa tidur duduk tu, jangan lupa bawa bantal untuk mengelakkan sakit leher. Ada jer jual bantal kecil untuk diletakkan di leher tu.
  3. Bawa makanan seperti roti, biskut atau pun maggi, bolehlah makan kalau lapar atau untuk sarapan pagi nanti. Dalam tren KTMB memang ada cafe tapi bayangkanlah kalau pesan air panas untuk maggi pun dah 50 sen. Bila dah bawa makanan, secara automatiknya mesti akan bawa air sekali kan?…hihihi.. 😀
  4. Dalam tren KTMB ada disediakan surau di gerabak khas dan juga tandas di setiap gerabak.
  5. Ada perkhidmatan menukar wang ke matawang Baht di Stesen Padang Besar dan di dalam tren ke Hatyai. Bukan kedai tapi ada seorang makcik ni (masa trip kitaorg) akan tawarkan perkhidmatan untuk penukaran wang. Agak murah juga kadar tukarannya.
  6. Di Stesen Hatyai ada disediakan perkhidmatan menyimpan beg (luggage), bolehlah simpan backpack dulu sementara ronda-ronda bandar Hatyai. Bayaran simpanan bergantung kepada saiz beg.
  7. Boleh mandi di tandas awam di Stesen Hatyai. Bayaran pun tak mahal serta selesa dan bersih.
  8. Selain daripada kemudahan asas seperti tandas, Stesen Hatyai Junction juga ada menyediakan kemudahan surau.
  9. Di Hatyai memang senang nak cari makanan halal dan tak perlu risau tentang makanan tapi pastikan kedai yang betul. Boleh rujuk entri-entri “Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand” di atas.
  10. Kalau nak ronda-ronda di sekitar bandar Hatyai, bolehlah guna perkhidmatan tuk-tuk sebab bayarannya murah dan cepat.
  11. Bila dah masuk ke sempadan Thailand, waktu di Thailand adalah 1 jam lewat dari Malaysia. Selaraskan jam jika perlu atau hanya ingat sahaja perbezaan waktu.
  12. Jangan lupa beli Sim Kad Thailand di Hatyai untuk kegunaan telefon bimbit semasa di Thailand. Berguna juga apabila diperlukan nanti. Sim kad murah jer, tak rugi pun kalau beli. Boleh top-up prepaid di mana-mana kedai 7-11. 😀
  13. Jika naik tren No.42 ke Bangkok, tiket bagi kelas kedua adalah termasuk sekali hidangan makanan dan minuman di dalam tren tapi boleh jer sediakan sedikit makanan kalau tiba-tiba perut lapar lagi. Jangan risau, makanan yang diberi di dalam tren ada logo HALAL Thai.
  14. Dalam tren ke Bangkok ada disediakan soket elektrik (Power Point) di sesetengah tempat, bolehlah caj telefon atau pun Power Bank tapi pastikan bawa sekali plug untuk soket Thailand.Ingat!..plug Malaysia dan Thailand berbeza yer.
Tips bonus dari eshamzhalim.com bila mengembara:
Pastikan snap gambar passport menggunakan telefon bimbit terutamanya di mukasurat butiran diridan juga gambar tiket perjalanan (Tren, Bas atau Kapal Terbang) untuk disimpan di dalam telefon. Kalau nak lagi selamat hantar kesemua gambar-gambar tersebut ke email sendiri supaya boleh diakses di mana-manaSekiranya passport atau tiket hilang, sekurang-kurangnya ada bukti untuk ditunjukkan kepada pihak-pihak tertentu apabila diperlukan. Aku selalu gunakan tips ini dan memang amat berguna.

backpacker-trip-thailand-bangkok-lopburi-hatyai-kachanaburi-sunflower-farm-bunga-matahari-visit-thailand-eshamzhalim

Makan-Makan Jom ke PENANG......

SENARAI NASI KANDAQ PALING BEST DI PENANG:

Pagi
1. Jelutong (Nasi kandaq Ali Amir) - Jln Jelutong off Jln Tan Sri Teh Ewe Lim)
2. Kampung Melayu (Flat kg melayu - pagi & Desa Mawar - petang)
3. Sulaiman (6.00am - kedai cina depan bertentangan Jln Utama)
4. Rahman (4.00pagi - Jln Dato Keramat bertentangan Ivory Times Square)
5. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - kakak) org panggil nasi kandar daud
6. Haniffa (isteri arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)

Tengahari
1. Hotel Merlin (Union St off Penang St)
2. Tajuddin Hussain (10am - Queen St)
3. kedai rendah bertentangan Sikh Gudwara (Jln Gudwara)
4. Rahim @ Haniffa (Rahim, abg arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)
5. Taat (Pekan Teluk Kumbar)

Malam
1. Shariff (Glugor depan 7-Eleven)
2. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - adik)
3. Nasi Beratur (10.00 mlm - Liaqat Ali - sebelah Masjid Kapitan Kling)
4. Rahman Berkat (kedai cina Jln Jelutong off Jalan Market Jelutong
5. Tajuddin Hussain (6.30pm - Queen St)
6. Rahman Nasi Dalca (Queen St - ini nasi dalca = mcm nasi kenduri)
7. Nasi Kandar Imigresen (5.30pm - Lorong Pasar -stall sebelah kedai cina)

-Restoran Deen 24jam (Jln Jelutong sebelah &-Eleven - yg ni sedap & terkenal di kalangan Penangites)
-Line Clear - rasa tak menentu, kekadang rempahnya rasa maung tak ditumis betul
-Cargas Cafe (Byn Lepas) - cuma terkenal dikalangan pekerja kilang (katogeri "bole makan")
nasik kandar kpg melayu rasanya lain sikit dr nasi kandar kedai lain..especially daging nye...

Speciality lauk Tiap2 Nasi Kandar
Pagi
1. Jelutong (Nasi kandaq Ali Amir) - Jln Jelutong off Jln Tan Sri Teh Ewe Lim)
- ayam ros, daging, sotong & udang (udang besar dijual pd harga yg agak murah)
2. Kampung Melayu (Flat kg melayu - pagi & Desa Mawar - petang)
- daging tempatan, sotong, ayam kicap madu.
3. Sulaiman (6.00am - kedai cina depan bertentangan Jln Utama)
- daging, gulai ikan.
4. Rahman (4.00pagi - Jln Dato Keramat bertentangan Ivory Times Square)
- daging, ayam goreng bawang (kali terakhir makan ayamnya dah tak sedap)
5. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - kakak)
- daging cincang
6. Haniffa (isteri arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)
- daging cincang, ayam goreng bawang

Speciality lauk Tiap2 Nasi Kandar

Tengahhari
1. Hotel Merlin (Union St off Penang St)
- nasi tomato, sambal kelapa, ayam ros, sotong.
2. Tajuddin Hussain (10am - Queen St)
- daging kambing, nasi tomato / beryani, ayam ros (best in town), sambal kelapa, cili kering goreng, gulai anak ikan,
3. kedai rendah bertentangan Sikh Gudwara (Jln Gudwara)
- tak ada yg istimewa tapi masakannya panas2.
4. Rahim @ Haniffa (Rahim, abg arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)
- ayam goreng bawang
5. Taat (Pekan Teluk Kumbar)
- gulai ikan

Speciality lauk Tiap2 Nasi Kandar

Malam1. Shariff (Glugor depan 7-Eleven)
- daging, gulai ikan
2. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - adik)
- gulai ikan talang kering, sotong
3. Nasi Beratur (10.00 mlm - Liaqat Ali - sebelah Masjid Kapitan Kling)
- daging, telur dadar (rasa mcm murtabak), sambal kelapa
4. Rahman Berkat (kedai cina Jln Jelutong off Jalan Market Jelutong
- ayam goreng bawang, daging
5. Tajuddin Hussain (6.30pm - Queen St)
- daging kambing, nasi tomato / beryani, ayam ros (best in town), sambal kelapa, cili kering goreng, gulai anak ikan,
6. Rahman Nasi Dalca (Queen St - ini nasi dalca = mcm nasi kenduri)
- gulai ayam, daging kambing.
7. Nasi Kandar Imigresen (5.30pm - Lorong Pasar -stall sebelah kedai cina)
- nasi dimakan bersama bawang goreng