Thursday, October 22, 2015





(Saya Peminat Train) Info train dri Bangkok ke Laos pula..so mcm mna nak ke Laos dri Bangkok ni senang aje ikut pintu Doremon dri bangkok terus smpai d Laos hehehe gurau je..caranya kena ambil train dri Bangkok ke Nong Khai (sempadan Thai- Laos) dan kemudian ke Vientiene Laos pula..Laos ni mereka guna mata wang diorg sendiri jugak KIP namanya..bersamaan Rm1= 2000 Laontin KIP
Train dari Hua Lamphong Bangkok nk ke Nong Khai ni ade 2 jenis train je satu Express train 4 kali sehari dri Bkk dan satu lagi Rapid Train sehari sekali dri Bkk..train yg better korang nk ambil utk smpai di Laos ni train No133 dan No69 sbb dua train ni bertolak malam dri Bkk dan ngam smpai awal pgi di Nong Khai, so dpt la korang rehat dlm train dlu utk mlm tu dan perjalanan train dri Bkk ke Nong Khai ni dlm 12 jam mcm tu..kemudian smpai di Nong Khai Thai ni naik International Shuttle train pulak ya nk ke Laos..International Shuttle train ni ade 2 kali sehari je nk ke Laos dan dri Laos 2 kali sehari jugak yaa..satu train No 913 bertolak pkul 10:00 pagi dan satu lagi train No 917 bertolak pkul 16:00pm..perjalanan cuma 15 minit saja dri Nong Khai Thai nk ke Thanaleng Laos..harga cuma 20Bath(Rm2) saja utk Third Class seat open windows...
So aku bgi info travel dri Bkk- Laos yg tight budget punya ya dgn masa yg ngam utk korang smpai dekat Laos nnt sbb International Shuttle train ada 2 kali sehari je ya dri Nong Khai Thailand nk ke Thanaleng Laos ni...so kena set masa betul2 train yg korang nak ambil dri Bkk dan seterusnya tiba di Laos nnt pula..
1st Section: dpatkan tiket train dlu utk train No133 dri hua lamphonh Bkk nk Nong Khai ni..ambil third class seat je dlm 213Bath (Rm22) tpi train Rapid ni ade jugak Second Class Berth dan seat..alaa ambil third class seat je save budget hehehe lagi pun tak rmai sgt pun..tpi sepanjang aku travel train di Thai ni kalo utk foreign diorg bgi satu row utk korang for third class seat sbb third class seat ni patutnya berkongsi dgn org lain..Train No133 ni bertolak pkul 20:45 mlm dan tiba pada pkul 08:35 am yaa..Train dri Hua lamphong Bkk ni nk ke Nong Khai mmg dh connect masa dgn International Shuttle train nk Thanaleng Laos ni..so korang jgn risau utk korang clear departure imegresen pastu takut tertinggal shuttle train tu..sbb shuttle train akan tggu jugak, kadang2 smpai 10:15 am mcm tu bru dia jalan dri jadual sebenar 10:00 am..
Tips: ingat ya beli makanan siap2 dlu di station hua lamphong Bkk ni utk mkn dlm train dan utk pagi esk..
2nd Section: Tiba je di station Nong Khai dlm pkul 08:35 pagi mcm tu korang terus g settle korang punya departure imegresen Thai di pondok kecik imegresen diorg dlm station train tu jugak..lepas tu beli tiket International shuttle train plak nk ke Thanaleng Laos dlm 20Bath (Rm2) utk third class seat..pastu train bertolak dlm 10:00 am mcm tu yaa..train akan cross The Friendship Bridge Thai - Laos dekat sungai Mekong..train shuttle ni tak lalu dekat railway bridge tpi lalu dekat Friendship Bridge Thai - Laos tu jugak kongsi dgn kereta sekali atas bridge tu..pelik kn hahaha train tu jadi mcm tram jap lalu atas road kereta time atas bridge tu..nnt aku attach pic skali ya..
3rd Section: tiba saja di Station Thanaleng tu dlm pkul 10:15 am mcm tu dekat je..tpi depand masa time train shuttle tu bertolak dri Nong Khai jugak yaa..smpai je di station Thanaleng terus settle korang punya Arrival / Departure kad dan urusan cop passport di imegresen Laos pula ya, di station train jugak urusan imegresen ni..pastu korang kena charge 1USD utk enter ke Laos ni hahaha mcm dh nk enter ke FunFair plak hehehe..station kt Thanaleng ni masih bru dh bersih dan di penuhi dengan pemandu Tuktuk di situ..sekali lagi mental kena kuat mcm Komando jgn layan semua pemandu tuktuk tu nk bwk korang ke Vientiane Laos..melainkan kalo korang nk naik jugak tuktuk ke Vientiane silakan takde masalah..tpi aku berjalan 500 meter ke jalan utama di Thanaleng ke Vientiane utk naik bas No14 nk ke Vientiane, bas tu warna hijau-putih yaa harga dlm 6000 KIP (Rm3.10) yaa ade aircond lagi, bas pun bru lagi kalo tgk, mcm mana aku taw ade bas sbb aku tanya dekat kaunter train di Thanaleng tu mcm mna naik bas nk ke Vientiane..perjalanan dri jalan utama Thanaleng ke Vientiane ni dlm 45 minit mcm tu sejauh 13 km..bas ni ade setiap 20- 30 minit mcm tu yaa sbb dia dtg dri arah Friendship Bridge Thai - Laos tu jugak ya..so jauh sikit la ye nk berjalan utk dptkan bas ni sbb dekat Station train Thanaleng ni mmg takde bas lalu kt situ melainkan tuktuk or taxi je..kalo korang malas nk jalan naik je la tuktuk tu..
4rd Section: kemudian bas akan berhenti di Morning Market Bas Station betul2 tgh bandar Vientiane ni yaaa..pastu pilih haluan korang nk ke mana lepas tu atau hotel2 yg dh korang dh book di Vientiane tu yaa..Selamat Mencuba dan mengembara..ingat jgn lupa buat solat sunat Musaffir yaa semoga dipermudahkan perjalanan..
Selamat membaca dri Hazwan Trainpackers



Pha That Luang antara seni bina yg menarik di Vintiane


Patuxia di Vientiane
train shuttle melalui Friendship Bridge Thai- Laos..jadi mcm tram pulak yaa

Arrival kad utk masuk ke Laos
map di antara Nong Khai dan Vientiane
Train dri Hua Lamphong nk ke Nong Khai berlepas mlm ya dlm 8 lebih
third class seat nk ke Nong Khai..tak rmai sgt pun nk ke Nong Khai time mlm..
jadual train antara Bangkok dan Nong Khai
kaunter tiket train di Nong Khai..boleh beli tiket train 15 minit sebelum berlepas yaa
di hadapan train station Nong Khai

pondok imegresen di Nong Khai..kecik je kn

ruang menunggu train di Nong Khai

jadual train antara Nong Khai dan Thanaleng Laos
train akan lalu di tgh2 jalan Friendship bridge ni..mcm tram dekat melbourne tu

shuttle train jadi tram jap atas bridge ni

bang khusyuk bwk train yaa hehehe

so ni train nk ke Vientiane pula yaa..hehehe gurau je bukan yg ni yaa..



view sepanjang perjalanan dri Nong Khai nk ke Thanaleng Laos
kaunter tiket train di station Thanaleng


Pondok Imegresen di station Thanaleng pula..kt pondok ni utk urusan cop passport korang nnt ya nk ke Laos..
Train kembali masuk ke tracknya



di Hadapan station train Thanaleng..sunyi je tak de public transport lalu kt sni..kecuali tuktuk dan taxi je

ruang ketibaan train station Thanaleng

Central Bus station di Vientiane sebaik saja tiba di Vientiane

Third Class seat utk International Shuttle train Thai- Laos ni
ni lah bas nk ke Vientiane dri Thanaleng yaa..kena ambil dri road utama di thanaleng bukan train station thanaleng

PETIKAN DARI BBM GROUP FB : KREDIT KPD Hazwan Trainpackers

Tips berbackpack di Korea

Tips berbackpack di Korea . This finding is based on my own trip and observation in Seoul from 5-10 Oktober 2015.
1. Tak perlu langgan egg wifi yang kat Airport tu. Line tak bagus dan mahal. Lagipun free wifi banyak di seluruh Seoul. Eg free wifi is IPTIME. Kat guesthouse kami line lagi laju.
2. Dari airport, lebih selesa ambil airport bas ( 10,000 won) sebab tak perlu angkat beg turun naik tangga subway. Banyak subway di sini tak ada lif. Kami pilih naik subway sebab tix murah ( dalam 3950 won dari airport ke Myeongdong Station). Tapi jenuh kami turun naik subway bawak beg. 😥😥😥. Cuma kalau naik bas memang kena punctual sebab bas depa punctual sangat.
3. Bawa la bekal makanan halal / travel cooker sebab memang susah dapat makanan halal except di kawasan Itaewon. Dan tersangatttlahhhh mahal. Sekali makan dalam 10,000 won ( lebih kurang rm38-40 ikut rate tukaran mata wang rm3.85 / 1000 won.) Kalau nak makan street food pun ada yang halal. Dalam 1000- 4000 won.
4. Kalau bekal makanan tak habis, infaq je kat student2 kita kat sana. Tak perlu bawa balik Msia. Diorang pun nak sangat makanan halal Msia sebab sana mahal.
5. Untuk DMZ tour, nak senang pergi dengan tour sebab kalau g sendiri susah nak masuk. Kami dimaklumkan oleh tour guide kami kerajaan Korea ketatkan syarat hanya dengan tour sahaja boleh masuk ke DMZ. Boleh rujuk bro Mazlan Zonan otai Korea kalau nak try pi sendiri.
6. Korea mengamalkan one cabin luggage policy. So beg kabin boleh masuk satu sahaja dgn 1 beg tangan je.
7. Datang airport awal 3 jam sebab imigresen Korea agak strict dan ambil masa lama. Masa kami nak balik, orang sangat ramai di Incheon Airport. Kami naik Air Asia, gate sangat jauh kena naik ERL ke gate. flight balik KUL 9.35 pagi, tapi flight lewat depart sebab ada beberapa org lewat sampai.
8. Memang perlu fit dan pakai kasut yang sangat2 selesa sebab banyak kawasan pelancongan Korea terletak di tempat tinggi dan bertangga. Paling selesa kasut sport.
9. Jangan lupa dapatkan diskaun kupon atau print out dari sini. Memang banyak save nak.masuk tempat2 pelancongan di sini.
10. Passport bawa je ke mana2. Di Pulau Nami, kalau tunjuk passport dapat diskaun 2000 won utk tix masuk.
11. Bawa kompas dan sejadah ke mana2 sahaja. Masa kat Insadong, takut tak sempat solat Asar dan Zohor, kami solat je kat tepi subway. Kompas tu memangggg membantu. Better bukan kompas dalam smartphone sebab kalau line tak ada memang susah. Travel travel juga, namun jangan lupa tunaikan tanggungjawab sebagai hamba.
12. Rajin2 tanya orang keliling kalau tak tahu jalan. Orang tuanya sangat baik dan peramah. Walaupun tak pandai bahasa kita, tapi suka tunjukkan jalan.
13. Bawa map ke mana2 pergi. I install subway map apps Jihachul tu, tapi tak reti guna.😅😅😅😅. End up kami bawa subway map pi mana2. Senang nak tanya jalan kalau sesat. Kami akan tandakan kat map tu.
14. Duduk area Namsan / Myeongdong memang happening. Jalan2 di Myeondong penuh dengan deretan kedai kosmetik dan branded item. Masa kami pergi adalah musim SALE di Seoul. Rabak juga poket. 😅😅😅 Kedai2 ni dibuka sampai malam jam 10-11.
15. Nak lebih mudah, sebelum pergi mana2, tanya pd staff di counter guesthouse. Tanya route/ jalan nak ke tempat yang kita nak pergi. Diorang akan carikan dalam internet dan tunjukkan jalan. Yang bagusnya menginap di Namsan Guesthouse, pukul 7 pagi kaunter dah buka dan staffnya memang very helpful.
16. Memang best jalan2 dan nikmati suasana musim luruh di Korea, kaki memang rabak tapi puas hati. Cuma agak terasa tak best bila nak berbelanja sebab travel sewaktu mata wang ringgit jatuh, terasa miskin sangat kat negara orang. Jap nak nanges. 😢😢😢
18. Kat Incheon Airport, Petite France n Nami Island ada prayer room. Bila sebut prayer room korang jangan la expect macam surau kat Msia. Prayer room ni boleh kongsi dengan agama lain. Muslim prayer room tak ada except di Masjid Itaewon.Yang ada Catholic, Christian n Buddhist. Kami solat di Buddhist prayer room sbb yang lain ada kerusi macam dalam church susah nak solat.
19. Di Myeongdong street, ada bbrp stall food yang letak lambang halal dlm tulisan jawi kat makanan mereka. Tapi kalau korang yakin makanan tu halal, tak rasa was2, walaupun tak ada lambang, boleh je nak makan.
20. Saya suka toilet di Namsan Guesthouse 5 sebab pintunya bukan tampered glass macam kebanyakan guesthouse lain di Seoul. Pastu paip showernya sebelah dgn toilet duduk, so nak beristinjak tu memang selesalah sebab boleh tarik paip shower tu.
21. Pi mana2 kena bawa botol air mineral kosong sebab toilet sini tak ada paip. Tapi bersih giler toiletnya walaupun tak ada paip.
22. Kalau tanya brp belanja utk ke sini, actually depends on brp byk tempat yang kita pergi dan brp kali makan kat luar. Exchange rate pun faktor yang perlu diambil kira. Mostly tempat2 yang kami pergi semua ada entrance fee😥😥😥.
23. Kalau nak beli souvenir mcm fridge magnet dan bookmark, paling murah di Namdaemun. Saya dah compare harga di Dangdaemun, Myeongdong n Namdaemun. Namdaemun paling murah. Pegi je kedai unni tu.
Tips yang lain2 tu mungkin kawan2 BBMers lain boleh tambah.
One thing I love about travelling adalah ujian tahap kebergantungan kita dengan Allah. Dari mula nak ke airport, dlm flight baca doa, sebelum berjalan, jaga solat, sesat jalan, jumpa orang, sampai lah kita pulang. If we remember Him, definitely He will remember us and will look after us. In sha Allah. Selamat mengembara!
Sam zie Gil Insadong.

Harga makanan di restoren MAKAN Itaewon. Makanannye sedap giler. Highly recommended.


Alamat MAKAN Restaurant.

Pas makan sedap, kami solat Maghrib Isyak di masjid Itaewon. Perut dah kenyang, kenalah zahirkan kesyukuran.


Tempat solat wanita. Masa kami datang masjid dah tutup. Ada sorang uncle yang jaga kunci datang buka bilik solat ni.


DMZ tour. Kami ambil yang paling cokia. Best! DMZ stand for De Militirized Zone. Zone bebas perang. Sempadan korea utara dan korea selatan. Yang menarik tour ni, kita akan tahu apa punca separation korea utara dan selatan.  Cubaan korea utara nak invade korea selatan melalui terowong yang digali oleh manusia. Ada 4 tunnel semuanya bratus2 km. Imagine macam mana rakyat korea selatan dikerah utk gali terowong sepanjang tu. Kita juga akan tahu usaha2 utk satukan semula korea utara dan korea selatan melalui tour ini. Kita juga boleh guna binocular utk lihat kehidupan rakyat korea utara.


DMZ. Muka penat giler sebab kena mendaki masa nak naik dari terowong.


Bendera di unification bridge.


Bendera di unification bridge.


Group tour kami.


Sunset di Namsan Tower.


Gembok Cinta or Lock of Love.


Seoul nite panorama. Subhanallah cantik.


Sunset @ Namsan Tower.


Cable car yang terletak cuma 400m dari Guesthouse kami.


Harga kunci di N Tower.


Shopping souvenir paling murah di Namdaemun Market.


Namdaemun.


Kucing di Cat's Cafe.


Kedai cenderamata murah di E Ledgang Building, Namdaemun. Adik Shabila ni belajar di Universiti di sini. Terserempak di Namdaemun masa cari brooch. Dia yang bawa kami ke sini.


Lip lap.


Me and Kim, staff di Guesthouse. Sangat peramah dan rajin kongsi maklumat bila.kita tanya. All staff dekat guesthouse ni baik2 belaka.


Ruang dapur di Namsan 5.


With Mr Park, penjual ginseng di Myeongdong Street. Kalau keluar dari exit 2 atau 3, akan jumpa dengan Seven Eleven. Kedai dia 2 pintu selepas 7e. Kalau nak beli ginseng beli kat dia. Malam dia ada. Siang org lain jaga kedai. Bagi tau saya kawan Hani and show this picture to him. Mana tau kalau boleh dapat kurang. Haha.

Cats di Cats Cafe Myeongdong.


Kedai jual brooch lawa di E Ledgang building si Namdaemun St.

Bus Seoul City Tour.

Ni food kat Restoren MAKAN, Itaewon. i order sotong Bulgogi. Sedap bak ang. Side dish ada 6. Kalau di Restoren Eid, side diah cuma 3 je. Siap tanya nama makanan kat budak Msia ( Shida ) yang kerja part time kat situ. Highly recomended!



PETIKAN DARI BBM GROUP , FB : Nurhani Salwa Binti Jamaluddin