Thursday, October 22, 2015





(Saya Peminat Train) Info train dri Bangkok ke Laos pula..so mcm mna nak ke Laos dri Bangkok ni senang aje ikut pintu Doremon dri bangkok terus smpai d Laos hehehe gurau je..caranya kena ambil train dri Bangkok ke Nong Khai (sempadan Thai- Laos) dan kemudian ke Vientiene Laos pula..Laos ni mereka guna mata wang diorg sendiri jugak KIP namanya..bersamaan Rm1= 2000 Laontin KIP
Train dari Hua Lamphong Bangkok nk ke Nong Khai ni ade 2 jenis train je satu Express train 4 kali sehari dri Bkk dan satu lagi Rapid Train sehari sekali dri Bkk..train yg better korang nk ambil utk smpai di Laos ni train No133 dan No69 sbb dua train ni bertolak malam dri Bkk dan ngam smpai awal pgi di Nong Khai, so dpt la korang rehat dlm train dlu utk mlm tu dan perjalanan train dri Bkk ke Nong Khai ni dlm 12 jam mcm tu..kemudian smpai di Nong Khai Thai ni naik International Shuttle train pulak ya nk ke Laos..International Shuttle train ni ade 2 kali sehari je nk ke Laos dan dri Laos 2 kali sehari jugak yaa..satu train No 913 bertolak pkul 10:00 pagi dan satu lagi train No 917 bertolak pkul 16:00pm..perjalanan cuma 15 minit saja dri Nong Khai Thai nk ke Thanaleng Laos..harga cuma 20Bath(Rm2) saja utk Third Class seat open windows...
So aku bgi info travel dri Bkk- Laos yg tight budget punya ya dgn masa yg ngam utk korang smpai dekat Laos nnt sbb International Shuttle train ada 2 kali sehari je ya dri Nong Khai Thailand nk ke Thanaleng Laos ni...so kena set masa betul2 train yg korang nak ambil dri Bkk dan seterusnya tiba di Laos nnt pula..
1st Section: dpatkan tiket train dlu utk train No133 dri hua lamphonh Bkk nk Nong Khai ni..ambil third class seat je dlm 213Bath (Rm22) tpi train Rapid ni ade jugak Second Class Berth dan seat..alaa ambil third class seat je save budget hehehe lagi pun tak rmai sgt pun..tpi sepanjang aku travel train di Thai ni kalo utk foreign diorg bgi satu row utk korang for third class seat sbb third class seat ni patutnya berkongsi dgn org lain..Train No133 ni bertolak pkul 20:45 mlm dan tiba pada pkul 08:35 am yaa..Train dri Hua lamphong Bkk ni nk ke Nong Khai mmg dh connect masa dgn International Shuttle train nk Thanaleng Laos ni..so korang jgn risau utk korang clear departure imegresen pastu takut tertinggal shuttle train tu..sbb shuttle train akan tggu jugak, kadang2 smpai 10:15 am mcm tu bru dia jalan dri jadual sebenar 10:00 am..
Tips: ingat ya beli makanan siap2 dlu di station hua lamphong Bkk ni utk mkn dlm train dan utk pagi esk..
2nd Section: Tiba je di station Nong Khai dlm pkul 08:35 pagi mcm tu korang terus g settle korang punya departure imegresen Thai di pondok kecik imegresen diorg dlm station train tu jugak..lepas tu beli tiket International shuttle train plak nk ke Thanaleng Laos dlm 20Bath (Rm2) utk third class seat..pastu train bertolak dlm 10:00 am mcm tu yaa..train akan cross The Friendship Bridge Thai - Laos dekat sungai Mekong..train shuttle ni tak lalu dekat railway bridge tpi lalu dekat Friendship Bridge Thai - Laos tu jugak kongsi dgn kereta sekali atas bridge tu..pelik kn hahaha train tu jadi mcm tram jap lalu atas road kereta time atas bridge tu..nnt aku attach pic skali ya..
3rd Section: tiba saja di Station Thanaleng tu dlm pkul 10:15 am mcm tu dekat je..tpi depand masa time train shuttle tu bertolak dri Nong Khai jugak yaa..smpai je di station Thanaleng terus settle korang punya Arrival / Departure kad dan urusan cop passport di imegresen Laos pula ya, di station train jugak urusan imegresen ni..pastu korang kena charge 1USD utk enter ke Laos ni hahaha mcm dh nk enter ke FunFair plak hehehe..station kt Thanaleng ni masih bru dh bersih dan di penuhi dengan pemandu Tuktuk di situ..sekali lagi mental kena kuat mcm Komando jgn layan semua pemandu tuktuk tu nk bwk korang ke Vientiane Laos..melainkan kalo korang nk naik jugak tuktuk ke Vientiane silakan takde masalah..tpi aku berjalan 500 meter ke jalan utama di Thanaleng ke Vientiane utk naik bas No14 nk ke Vientiane, bas tu warna hijau-putih yaa harga dlm 6000 KIP (Rm3.10) yaa ade aircond lagi, bas pun bru lagi kalo tgk, mcm mana aku taw ade bas sbb aku tanya dekat kaunter train di Thanaleng tu mcm mna naik bas nk ke Vientiane..perjalanan dri jalan utama Thanaleng ke Vientiane ni dlm 45 minit mcm tu sejauh 13 km..bas ni ade setiap 20- 30 minit mcm tu yaa sbb dia dtg dri arah Friendship Bridge Thai - Laos tu jugak ya..so jauh sikit la ye nk berjalan utk dptkan bas ni sbb dekat Station train Thanaleng ni mmg takde bas lalu kt situ melainkan tuktuk or taxi je..kalo korang malas nk jalan naik je la tuktuk tu..
4rd Section: kemudian bas akan berhenti di Morning Market Bas Station betul2 tgh bandar Vientiane ni yaaa..pastu pilih haluan korang nk ke mana lepas tu atau hotel2 yg dh korang dh book di Vientiane tu yaa..Selamat Mencuba dan mengembara..ingat jgn lupa buat solat sunat Musaffir yaa semoga dipermudahkan perjalanan..
Selamat membaca dri Hazwan Trainpackers



Pha That Luang antara seni bina yg menarik di Vintiane


Patuxia di Vientiane
train shuttle melalui Friendship Bridge Thai- Laos..jadi mcm tram pulak yaa

Arrival kad utk masuk ke Laos
map di antara Nong Khai dan Vientiane
Train dri Hua Lamphong nk ke Nong Khai berlepas mlm ya dlm 8 lebih
third class seat nk ke Nong Khai..tak rmai sgt pun nk ke Nong Khai time mlm..
jadual train antara Bangkok dan Nong Khai
kaunter tiket train di Nong Khai..boleh beli tiket train 15 minit sebelum berlepas yaa
di hadapan train station Nong Khai

pondok imegresen di Nong Khai..kecik je kn

ruang menunggu train di Nong Khai

jadual train antara Nong Khai dan Thanaleng Laos
train akan lalu di tgh2 jalan Friendship bridge ni..mcm tram dekat melbourne tu

shuttle train jadi tram jap atas bridge ni

bang khusyuk bwk train yaa hehehe

so ni train nk ke Vientiane pula yaa..hehehe gurau je bukan yg ni yaa..



view sepanjang perjalanan dri Nong Khai nk ke Thanaleng Laos
kaunter tiket train di station Thanaleng


Pondok Imegresen di station Thanaleng pula..kt pondok ni utk urusan cop passport korang nnt ya nk ke Laos..
Train kembali masuk ke tracknya



di Hadapan station train Thanaleng..sunyi je tak de public transport lalu kt sni..kecuali tuktuk dan taxi je

ruang ketibaan train station Thanaleng

Central Bus station di Vientiane sebaik saja tiba di Vientiane

Third Class seat utk International Shuttle train Thai- Laos ni
ni lah bas nk ke Vientiane dri Thanaleng yaa..kena ambil dri road utama di thanaleng bukan train station thanaleng

PETIKAN DARI BBM GROUP FB : KREDIT KPD Hazwan Trainpackers

No comments:

Post a Comment