Wednesday, October 14, 2015

Train Bangkok ke Chiang Mai

Salam Awal Muharram(saya peminat train) Post 3 - Train Bangkok ke Chiang Mai pula dengan budget serendah Rm58 pergi balik..So bila dah tiba d station Hua Lamphong Bangkok ni boleh la nk beli tiket ke Chiang Mai pula ikut korang la sama ada nk stay kt Bkk dlu atau terus gerak ke Chiang Mai pula..sbb ade 5 kali train sehari utk ke Chiang Mai ni first pkul 13.45 pm waktu siam Rapid train dan last train pkul 2200 pm iaitu express train ..selalunya yg nk terus gerak ke Chiang Mai bila tiba di Bkk dri Hatyai dlm paling lewat pkul 11 pagi boleh pergi terus ke 'Today Counter' d station train utk beli tiket train pada hari berlepas..
Utk yg nk stay d Bkk dlu pandai2 korang la nk uruskan masa dan beli tiket utk hari esk atau lusanya..sapa yg nk naik train dgn tight budget dri Bangkok ke Chiang Mai ni korang mesti kena ambil Express train atau Rapid train je taw sbb train jenis ni je yg ade third Class seat dan second Class seat..kalo korang nk naik yg second class Sleeper berth atau first class kena naik special express dan express train utk second class berth..Train special Express takde third class seat yee..
Ingat dri Bangkok nk ke Chiang Mai cuma 5 kali sehari je..tiket sentiasa ade utk ke Chiang Mai ni utk third class seat dan second class seat cuma utk Second Class sleeper berth Air-cond/ Non- Air cond dan first class kadang2 cepat sold out sbb rmai foreign suka naik kelas ni sbb diorg nk tido dgn selesa..Ingat Second Class sleeper berth ade 2 jenis satu ade air cond satu lagi takde air cond cuma kipas n buka tingkap je..
So utk tight budget punya trip mesti kena ambil Train No 109, Rapid Train to Chiang Mai, Third Class seat, harga dlm 231Bath (Rm27)..Rapid train ni ade sekali saja sehari utk ke Chiang Mai dan bertolak dri station Bkk pda pkul 13.45 pm dan tiba di Chiang Mai pkul 4.10 am..kalo tak sempat beli tiket utk time tu dpt kn pula tiket train No 51, Express Train to Chiang Mai, Third Class Seat, harga dlm 271 Bath(Rm30) train ni akan bertolak malam dri Station Bkk pkul 2200 am dan tiba di Chiang Mai pada pkul 13.15 pm..so hampir 15 jam mcm tu..kalo ikutkan 14 jam tpi train thai ni wajib delay utk smpai selama satu jam hahaha..
Spa yg ade budget tinggi dan masyukk utk trip ke Chiang Mai ni korang boleh la dptkan train special express No 1, 9 dan 14..special express ade 3 kali sehari bertolak ke chiang mai ni yaa..special express ade Second Class Sleeper with air cond and non aircond serta First Class with Toilet..semua range bwh Rm200 mcm tu utk one way tiket..
So di Chiang Mai pula boleh lah beli tiket ke Bangkok pula dengan ambil train No 102, Rapid train to Bangkok, Third Class seat harga sama jugak 231 Bath (Rm27)...depart pkul 6.30 am tiba di Bkk pada pkul 21.10 pm..ingat 6.30 pgi di thai ni tak sama di Malaysia sbb time tu dh cerah sudah..kalo rasa mcm awal sangat utk Rapid Train ni korang boleh naik train No 52, Express train to Bangkok, Third Class Seat harga dlm 271 Bath (Rm31)..tiket utk ke Bangkok sentiasa ada saja bgi Third Class seat dan Second Class seat..korang jgn risau sbb Thai ade buka Satu Local Train ulangalik Bangkok Chiang Mai utk rakyat Thai sahaja, so tak lah tiket train rapid serta express biasa cepat sold out..
So utk sapa yg bukan budget train boleh lah nak ambil train Special Express..special express bertolak dri Chiang Mai ke Bkk pada pkul 8 , 5 ptg dan 6 ptg..utk spa yg jenis nk tido kena lah ambil special express ni sbb ade sleeper berth dan express train pun ade sleeper berth jugak tpi with non aircond..Rapid train saja semuanya seat dri Third class seat to second class seat..
Makanan mcm biasa biasa lah kena tapau kt station Bkk atau Chiang Mai ni sbb atas train Non Halal food saja ade termasuk Cafe train tu..so beli lah meggi siap2 n air nnt..Kalo nk merokok boleh isap kt pintu train sambil selfie atau toilet..
Kalo nk mandi pula toilet third Class ni agak sempit ruang toiletnya utk mandi so aku pegi lah ke toilet second class utk mandi sbb luas semacam..janji officer diorg tak nmpak hehehe..
So kalo pergi ke chiang mai kos rm27 utk third class tambah pula blk ke bkk rm30 third class jugak huhuhu bru Rm 57 aje..tpi utk third class la yaa..so dpt la buat trip ke Bkk n Chiang Mai jugak..Post sebelum ni ade aku bgi tips budget Rm122 Kl sentral ke Bkk pergi balik kalau di tambah dgn budget trip ke chiang mai ni pergi balik Rm 57 dengan Rm122 baru Rm 179..so dpt buat trip Kl sentral - Bkk - Chiang Mai pergi blk utk budget train ni..Aku byk masa dekat train tpi dekat town pun aku byk masa jugak..So selamat Mencuba

Train ke Chiang Mai bertolak pda pkul 1345 pm 

Station Hua Lamphong Bangkok



Ade boarding board to Chiang Mai, Rapid train no 109.
train Express No 51 to Chiang Mai

terus beli tiket ke chiang mai d kaunter sebelah kiri ni yaa




Second Class sleeper berth with air cond



Second Class seat non-aircond

also third class seat hard..tpi foreign tak naik yg ni lahh..
cafe coach yg agak uzurr
kaunter tiket di Chiang Mai
Station Chiang Mai

back to Bkk
Ruang menunggu train di Chiang mai
dekat mne ntah ni lupa lakk
aduhhh ni dh kenapa..aku nk buang air kecik ni..ini toilet sebenarnya tpi entah kenapa kt sni jugak dia nk tdo..
back to Bkk
Toilet byk syokk..kalo mandi mmg puas boleh tgk luar dan luar boleh tgk dalam huhuhu
ni jadual dan harga train Bkk to Chiang Mai

PETIKAN DARI FB 
Hazwan Trainpackers

No comments:

Post a Comment