Kek Lapis Sarawak Siti Payung Terbaik Dari Miri.
Bila ditanya kepada receptionist di tempat penginapan di Mega Hotel,
Dimana mahu membeli Kek Lapis Sarawak?
Saya dicadangkan supaya pergi ke Siti Payung. Entah apa
yang menariknya fikir saya, seperti sudah ada kemestian
pada staf disitu untuk mencadangkan agar saya ke sana.
Bell Boy juga bila ditanya, dicadangkan agar saya ke
sana. Saya juga dibekalkan dengan katalog kek yang
telah sedia ditinggalkan di hotel itu.
Dari penerangan yang diberikan, kedai Siti Payung yang
terletak di Miri Waterfront hanyalah sejauh 5 minit
berjalan kaki. Terletak di belakang bank CIMB sama row
dengan Maybank yang jelas kelihatan dari lobi Hotel
Mega.
Kebetulan hari itu,program habis awal dan saya bercadang
mahu makan di Muara Restoren yang terkenal dengan Nasi
Lalapan yang sedap dan marvelous yang juga terletak sama
bangunan dengan Siti Payung,saya mengambil keputusan
untuk berjalan kaki ke sana. Untuk pengetahuan,menaiki
teksi di Sarawak adalah mahal kerana di sini tiada teksi
LPG seperti mana di semenanjung.
Pengalaman pertama saya di Siti Payung agak menarik.Di
sini kehadiran saya disambut dengan mesra oleh pekerja
Siti Payung dan pelbagai hidangan Kek Lapis Sarawak
PERCUMA!!!
Harga yang ditawarkan dengan kualiti bahan menggunakan
mentega, bagi saya berbaloi.Ia dijual pada harga bermula
RM18-RM110. Lebih banyak pilihan roll untuk dipilih.
Perasa yang disediakan juga bukan rasa tipikal biasa.
Pelbagai rasa seperti durian, honey dew, epal, kopi,
peppermit dan pelbagai lagi.Pilihan ngetop disini adalah
seperti Roll Masam Manis, Kit Kat, Siti Payung, Kinder
Bueno, Oreo dll.Pembayaran melalui kad kredit dan kad
debitjuga ada disediakan tanpa pembelian minimum.
Apa yang menarik di kedai ini, kita boleh membuat Kek
Lapis Sarawak menggunakan blok-blok kayu yang disediakan.
Walaupun kayu tersebut keras dan contoh gambarajah telah
disediakan, ia bukanlah kerja yang mudah.
Kita juga boleh melihat proses yang dilakukan.Pandangan
peribadi saya, ia bukanlah kerja yang senang. Ia agak
rumit dengan pelbagai corak yang menarik dan unik.
Patutlah Kek Lapis Sarawak ini mahal harganya, kerana
bagi saya ia lebih kepada Makanan Berseni atau
signature product. Walaupun ia ada dibuat di
semenanjung,feelnya lain.
Melihat kepada pekerjanya yang lengkap beruniform
dengan baju ala chefnya dan keramahan mereka,saya pasti
akankebersihannya juga dititikberatkan. Untuk
pengetahuan, bagi pengusaha Kek Lapis Sarawak di
seluruh Sarawak, hanya 7 pengusaha diberikan Anugerah
Sarawak Best dan Siti Payung adalah pengusaha tunggal
dari Miri yang mendapatkan anugerah ini.
Pensijilan Sarawak Best ini dibeikan pada pengusaha
yang telah menepati pengeluaran dengan standard yang
baik, bersih dan hygienic serta penggunaan bahan-bahan
yang dijamin halal. Isu Golden Churn walaupun mengganggu
industri Kek Lapis Sarawak, namun bagi mereka ia berjaya
diatasi.
Untuk merakan detik memori kedatangan saya ke sini,
mereka turut menyediakan sudut bagi pelangan melahirkan
apa-apa pandangan, cadangan, kekurangan malahan kritikan.
Ia sesuatu yang berbeza dari kunjungan saya sebelum-
sebelum ini.
Mereka boleh dicari dengan mudah di Facebook dengan
menaip "Kek Lapis Sarawak Siti Payung". Walaupun baru
beroperasi 2 tahun pengikut mereka telah menjangkau 4300
like. Nak lebih mudah taip saja Siti Payung di
Foursquare smart phone anda untuk mendapatkan map ke
sana.Mereka juga menyediakan perkhidmatan shuttle bagi
sesiapa yang nak ke sana, atau lebih mudah call saja
untuk delivery.
Alamak lebih promote sudah ni. Lain kali datang boleh
minta diskaun lagi.
No comments:
Post a Comment