Sunday, October 25, 2009

Hong Kong Disneyland- Kota Keriangan Semulajadi.


Apa perasaan anda bila menaiki tren ang seolah-olah menjemput anda yang dah tua bangka kembali ke zaman silam?


Apa perasaan anda jika melangkah masuk ke dunia fantasi ini dengan lambaian mesra Mickey Mouse fan rakan-takan seperti Goofie, Minnie, Donald Duck dan lain-lain sama sepeti asyiknya kita melihat telatah mereka di kaca TV semasa kita kecil dulu.


Apa juga perasaan anda bila sama-sama terpegun menyaksikan konsert jalanan dengan ramai lagi watak Disney seperti The Little Mermaid, Aladdin, Snow White, Beauty & Thr Beast,Toys World dan ramai lagi.



Jika ke sini, anda memerlukan masa seharian suntuk kerana ia tidak akan pernah cukup dengan segala keseronokan dan kepelbagaian mainan dan adventur yang perlu kita kunjungi atau perlu dicuba.




Setiap satunya memberi pengalaman berbeza seperti Tarzan Tree House( cukup besar), Jungle River Safari ,Buzz Lightyear Astro Blasters, Stitch Encounter,Space Mountain, UFO Zone,Disney Castle dll lagi.







Saya rasa perasaan itu adalah keriangan tidak terhingga yang cukup mengasyikkan. 

Dengan bayaran sebanyak RM140 (HKG $ 350) untuk dewasa dan RM 82 (HKG$ 210), saya merasakan bayaran tersebut berbaloi dengan keriangan yang tak mungkin kita dapat lupakan sepanjang hidup.












 Disini tiada salahnya jika abang macho geram nak peluk Mickey Mouse, tak salah juga kakak atau makcik hendak naik Cinderella Corousel. Tak salah juga melihat kekaguman Disney Castle yang cukup menarik. Kadangkala kelibat Si Kerdil The Dwarf cukup memikat.









Gambar paling menarik dengan senyuman keriangan anak.



Anak saya semasa dibawa dulu berumur 2 tahun, dan baru-baru ini berkata pada saya "Yang, jom lah kita pergi Hong Kong bawa adik pula". Tunggulah sayang, insyallah ada rezeki lebih kita jalan lagi.


Look daddy, I can't wait for the 3D show.



Tarzan House. It's nice and different











Disneyland Hong Kong walaupun tidak sebesar Disneyland yang lainnya, namun ia terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu Main Street U.S.A., Fantasyland, Adventureland dan Tomorrowland.


Disney Castle.












Snow White cantik betul...






This is real human, muka pun sama mcm dlm cerita. Amazing
























Bagi saya sendiri, melihat pertunjukan bunga api sebagai penutup persembahan yang diadakan setiap malam dengan diiringi muzik dan kisah Disney memang agak touching. Teringat zaman kecil dulu yang tidak dibebani sebarang masalah.