Monday, April 16, 2012

Kek Lapis Sarawak Siti Payung Terbaik Dari Miri.

Kek Lapis Sarawak Siti Payung Terbaik Dari Miri.
 
Bila ditanya kepada receptionist di tempat penginapan di Mega Hotel, 
 
Dimana mahu membeli Kek Lapis Sarawak? 
Saya dicadangkan supaya pergi ke Siti Payung. Entah apa 
yang menariknya fikir saya, seperti sudah ada kemestian 
pada staf disitu untuk mencadangkan agar saya ke sana. 
 
 
Bell  Boy juga bila ditanya, dicadangkan agar saya ke 
sana. Saya juga dibekalkan dengan katalog kek yang 
telah sedia ditinggalkan di hotel itu. 
 
 
Dari penerangan yang diberikan, kedai Siti Payung yang 
terletak di Miri Waterfront hanyalah sejauh 5 minit 
berjalan kaki. Terletak di belakang bank CIMB sama row 
dengan Maybank yang jelas kelihatan dari lobi Hotel 
Mega.
 
 
Kebetulan hari itu,program habis awal dan saya bercadang 
mahu makan di Muara Restoren yang terkenal dengan Nasi 
Lalapan yang sedap dan marvelous yang juga terletak sama 
bangunan dengan Siti Payung,saya mengambil keputusan 
untuk berjalan kaki ke sana. Untuk pengetahuan,menaiki 
teksi di Sarawak adalah mahal kerana di sini tiada teksi 
LPG seperti mana di semenanjung.
 
 
Pengalaman pertama saya di Siti Payung agak menarik.Di 
sini kehadiran saya disambut dengan mesra oleh pekerja 
Siti Payung dan pelbagai hidangan Kek Lapis Sarawak 
PERCUMA!!!
 
 
Harga yang ditawarkan dengan kualiti bahan menggunakan 
mentega, bagi saya berbaloi.Ia dijual pada harga bermula 
RM18-RM110. Lebih banyak pilihan roll untuk dipilih. 
Perasa yang disediakan juga bukan rasa tipikal biasa. 
Pelbagai rasa seperti durian, honey dew, epal, kopi, 
peppermit dan pelbagai lagi.Pilihan ngetop disini adalah
seperti Roll Masam Manis, Kit Kat, Siti Payung, Kinder 
Bueno, Oreo dll.Pembayaran melalui kad kredit dan kad 
debitjuga ada disediakan tanpa pembelian minimum.
 
 
Apa yang menarik di kedai ini, kita boleh membuat Kek 
Lapis Sarawak menggunakan blok-blok kayu yang disediakan. 
Walaupun kayu tersebut keras dan contoh gambarajah telah 
disediakan, ia bukanlah kerja yang mudah.
 
 
Kita juga boleh melihat proses yang dilakukan.Pandangan 
peribadi saya, ia bukanlah kerja yang senang. Ia agak 
rumit dengan pelbagai corak yang menarik dan unik. 
Patutlah Kek Lapis Sarawak ini mahal harganya, kerana 
bagi saya ia lebih kepada Makanan Berseni atau 
signature product. Walaupun ia ada dibuat di 
semenanjung,feelnya lain.
 
 
Melihat kepada pekerjanya yang lengkap beruniform 
dengan baju ala chefnya dan keramahan mereka,saya pasti 
akankebersihannya juga dititikberatkan. Untuk 
pengetahuan, bagi pengusaha Kek Lapis Sarawak di 
seluruh Sarawak, hanya 7 pengusaha diberikan Anugerah 
Sarawak Best dan Siti Payung adalah pengusaha tunggal 
dari Miri yang mendapatkan anugerah ini. 
 
 
Pensijilan Sarawak Best ini dibeikan pada pengusaha 
yang telah menepati pengeluaran dengan standard yang 
baik, bersih dan hygienic serta penggunaan bahan-bahan 
yang dijamin halal. Isu Golden Churn walaupun mengganggu 
industri Kek Lapis Sarawak, namun bagi mereka ia berjaya 
diatasi.
 
 
Untuk merakan detik memori kedatangan saya ke sini, 
mereka turut menyediakan sudut bagi pelangan melahirkan 
apa-apa pandangan, cadangan, kekurangan malahan kritikan. 
Ia sesuatu yang berbeza dari kunjungan saya sebelum-
sebelum ini.
 
 
Mereka boleh dicari dengan mudah di Facebook dengan 
menaip "Kek Lapis Sarawak Siti Payung". Walaupun baru 
beroperasi 2 tahun pengikut mereka telah menjangkau 4300 
like. Nak lebih mudah taip saja Siti Payung di 
Foursquare smart phone anda untuk mendapatkan map ke 
sana.Mereka juga menyediakan perkhidmatan shuttle bagi 
sesiapa yang nak ke sana, atau lebih mudah call saja 
untuk delivery.  
 
Alamak lebih promote sudah ni. Lain kali datang boleh 
minta diskaun lagi.
 

Tuesday, April 10, 2012

Get the Deal Fast on AirAsia- Rewrite and Readjust

Get the Deal Fast on AirAsia- Rewrite and Readjust.



Get ready for AirAsia Big Sale everytime so we don't lose the cheap fare. We all understands that sometimes there are some unavoidable hiccups during their major promotions thus they have  came up with a simple guide to assist us to grab their  low fares! Amazingly I managed to get it everytime I want it.

Based on past experience, I noticed that whenever they run any major promotion, there are always unavoidable hiccups. To assist us on a smoother booking experience, they have came up with a simple guide to help us to grab great low fares!

Before we start:- 
1. Sign up for an AirAsia Membership Account:
They have introduced two new features for AirAsia Membership to speed up our  booking process:

(a) My Friends and Family List: We can add up to 10 friends and family details into our Friends and Family list. Simply 'check/select' the traveling friends and family names in "Guest Details" page and click "Add Guest", then all the Guest Details will automatically filled up.

(b) 1-Click card: We can store up to 3 Credit/Charge/Debit cards details that we wish to use for payment. Simply select your preferred card in the Payment Page and insert CVV/CID code to make payment! Much easier right?

AirAsia Membership also helps a lot when we encounter payment error. We  can always return to 'Manage my booking' -> 'Find My Booking' to complete the payment without having to go through the hassle of rebooking!


2. Make sure you use Internet Explorer or Mozilla Firefox
NO discrimination to other browsers but these two browsers are reported to be the most stable throughout the booking process.

3. Plan your trip in advance

• Prepare a few travel plans. If Plan A doesn't work, at least we'll have back-up plans and we'll save the hassle of planning from scratch again.
• Have all guests' details at hand. i.e: Name, Address, D.O.B, passport numbers, etc...
• If your passport is expiring soon / not registered yet, NO worries. Just fill in your current details and update your latest passport details via 'Manage my booking' at no extra cost and at a later time convenient to you.

4. IMPORTANT REMINDER:

• We will only have up to 10mins at the Search and Select Flights pages each, linger any longer and we will be redirected back to the 'Waiting Room'.
• DO NOT attempt to open Multi-TABs (under the same browser) to search for fares as it may 'confuse' you during the booking process. We may end up with the WRONG travel date.

‘Waiting Room’

We will be directed to the ‘Waiting Room’ if our searches take more time than it normally would. ‘Waiting Room’ will auto refresh every 15 seconds, so please DO NOT refresh the browser. We will be directed to the Bookingc Page when our turn comes.

Busy Page
Don’t stress up when you meet this ‘Busy’ page, as their web traffic might be really busy. Never give up on your holiday! Our system is up and running, click ‘I would like to try again’ to try again to hunt for our low fares!

During the booking
 
1. Error Message [Invalid Name]

This happens because we may  have keyed in names consisting symbols like @, ', &, - and etc. Please use only letters (A - Z) when you fill up your First and Last name.

2. Error Message [Invalid Pax Type] 
 Please make sure the Date of Birth of the passenger is keyed in correctly. Our new system will validate the information for confirmation. Adult seat is applicable to Adults (>2 years old) and Child -> Infant

3. REVIEW and PAY
Before proceed to your payment, please DOUBLE CHECK and confirm our flight details (flight date/time, flight number, departure/arrival city) and passenger details (name, baggage, meal, Pick A Seat). All the details shown here will be FINAL for your booking once the payment has been made.

During the payment

Here comes the most important part. Please remember the below scenarios to make sure we understand what is our payment status to make sure you grab your low fare successfully!

Scenario A
Reservation status: 'Confirmed'
Booking number: 'Yes'
Payment (at the bottom of the page) : "Confirmed"

This means our booking is successful. Please wait for flight Itinerary to be sent to out email account (the one which you keyed in during the booking process).

Scenario B
Reservation status: 'Confirmed'
Booking number: 'Yes'
Payment (at the bottom of the page): 'Pending'

This is due to a large number of payment requests received at the same time which slows down the booking process.
Solution:
Wait for 10 (TEN) minutes and log on to "Manage my booking" to check if the status has changed to:
(I) Reservation Status: 'Confirmed'
Booking Number: 'Yes' Payment (at the bottom of the page): 'Confirmed'
Great! It means the payment is successful.

(II) Reservation Status: 'Need Payment'
Booking Number: 'Yes' Payment (at the bottom of the page) : 'Declined'
Oops, this means the payment is NOT successful. Please click on 'Add Payment' to repay and Repeat the 'Solution' step.  The booking will only be on hold for 2 hours so make sure you keep trying until the payment is successful.

Scenario C
The 'Bees' page appeared after I click on 'Submit Payment'.

It mentions time-out / error. Solution: Don't panic. Log on to 'Manage my booking' immediately to check if our booking is kept inside your Account. Check scenario A / B to make sure you have completed your payment.

REMINDER: 

1. All Guests have to login to AirAsia Member Account in order to retrieve and manage your booking online. If  haven't sign up as AirAsia Member, sigh up now at http://www.airasia.com/bn/en/aamember/registration.html?module=register
2. Don’t forget to Supersize Your Baggage, Pick A Seat, pre-book Hot meals, AirAsia Insure and SkyBus via 'Manage My Booking' to enjoy up to 50% online discounted rate. Or Simply get the lowest fare first and add all the necessary item 48 hours before departure.  
3. Sometime due  to the overwhelming response to current promotion, it will take a little longer to send our itinerary via email.  

Use mobile as an alternative  Did the ‘Waiting Room’ or ‘Bees’ page appear one too many times? Why not book via your mobile? Log on to www.airasia.com via your mobile or download AirAsia iPhone, BlackBerry or Android Apps to book with ease.

 • It may be slow, too; but keep trying until you get it!
 • Credit card is the ONLY payment method. Good luck in your search bargain.

FYI, during their last campaign, I managed to get lowest fares to Bali next December. Dreamt of to been there for many years with my wife. Last, will fly soon with Airasia.

Thursday, March 29, 2012

Banjir Lumpur di Sidiaojo-Bukti Kekuasaan Allah



Surabaya? Apa yang ada?

Itulah antara persoalan isteri bila saya bercadang ke sini.Surabaya tidak setanding dengan kota-kota pariwisata yang lainnya seperti Bali, Bandung, Danau Toba atau Jakarta.  Namun disini telah terjadi satu kejadian yang memberi kesedaran kepada saya tentang kekuasaan Allah. Sebagaimana mudahnya DIA "mencuci" Acheh dengan kejadian Tsunami dan pelbagai lagi kejadian gempa di Indonesia, begitu jugalah dengan mudah dia menutup satu kawasan di daerah Sidiarjo, Surabaya dengan kejadian "Banjir Lumpur". 

Kejadian yang berlaku pada tahun 2006 dan masih aktif sehingga kini telah menenggelamkan 16 buah kampung seluas 25000 hektar yang didalamnya sumber rezeki penduduk kampung dengan aktiviti perkilangan habis ditutupi. Terdapat lebih 25 buah perusahaan yang ditutup kerana banjir lumpur ini telah melebihi jangkaun kawasan yang tinggi serta ketinggiannya telah melebihi 10meter. Lebih kurang enam kali ketinggian manusia normal.
Masyallah, cuma yang kelihatan atap kilang.



Penebat yang dibunakan.


Lihat ketinggian yang telah ditembok


Yang tinggal hanya hujung menara masjid

Kejadian dikatakan berpunca dari aktiviti penggalian gas asli oleh syarikat petroleum Indonesia, Pertamina beberapa tahun sebelum kejadian walaupun pernah dilarang oleh tukang tilik tersohor Indonesia, Mama Lauren yang mengatakan akan berlaku bencana dan akan berlarutan sehingga 30 tahun.
Untuk pengetahuan tukang tilik ini juga pernah meramal akan penceraian Kris Dayanti, kejatuhan Krisdayanti, beberapa kematian tokoh terkenal dan pelbagai lagi tilikan yang tepat. Walaubagaimanapun tilikan bukan budaya kita dan jangan percaya kerana dikhuatiri akan memesongkan iktikaf kita pada Allah.


Tinggalan sekolah



Tinggalan Masjid


Sebahagian lumpur dialirkan ke Sungai Surabaya 



Bersama Uncle Subuh dan wife, rakan liburan yang dijumpa semasa sama flight
Semasa kejadian pancutan setinggi bangunan 5 tingkat dengan suhu mencecah 90C. Tempat pancutan betul-betul berlaku di kawasan lebuhraya dan telah membunuh 11 orang termasuk pekerja penggerudian. Kini pancutan berterusan namun pancutan tidak sekuat dulu.Kesan asap dan bau belerang masih dapat dilihat. Atap bangunan kilang serta hujung menara masjid dapat dilihat. Beberapa buah pam dibina, dimana air sungai akan dicampur dengan lumpur kemudiannya disalurkan semula ke sungai. Lumpur yang mengering tidak dapat dipakai sama ada untuk tujuan pertanian atau lainnya kerana keasidannya dan juga kehadiran belerang.



Penduduk kampung yang terlibat telah dipindah ke kawasan lain dan pampasan turut diberi oleh pihak syarikat dan kerajaan. Kini penduduk mencari makan dengan membawa pelancong serta menerangkan asal kejadian dengan menaiki motor. Bayaran dikenakan 25,000 untuk separuh perjalanan yang sudah memadai. Tak salah jika kita memberi 30,000 atau lebih kerana beza 5,000 itu hanyalah RM2.00. 


Madura- Disebalik Jolokan Bangsa Perkauman



Perjalanan ke Madura kini lebih mudah dengan terbinanya jambatan yang menghubungkan Surabaya dan Madura yang siap pada tahun 2010. Jika sebelumnya, perjalanan perlu menggunakan feri yang memakan masa dan uzur. 




Bersama family angkat.



Pak Supir.






Kita perlu membayar tol sebanyak 30,000 Rp sehala dan perjalanan lebih kurang 45 minit dari bandar Surabaya.

Ikon terkenal bagi daeah Madura adalah Kuda Kepang, sama seperti di Johor. Cenderahati dari kuda kepang turut dijual dengan murah pada harga 25,000Rp untuk yang paling kecil. Cantik juga hiasan dari kuda kepang ini. Selain itu ikon bagi Madura adalah Celoret atau sabit Madura.



















Madura terkenal dengan banyak pantai yang cantik serta pelbagai hasil lautnya yang banyak. Pantai Camplong memang taikan popular unruk anak-anak muda dan keluarga mandi.

Salah satu tempat menarik yang lainnya adalah " Api tak Kunjung Padam ". Nama tempat pun serau seperti sebuah karangan. Disini memang ada beberapa tempat yang apinya hidup dari tanah dan tak pernah padam dan berasal dari gas dalam tanah. 

Wednesday, February 29, 2012

Rasuah Paling Nyata di Surabaya

Ketibaan di Juanda international Airport begitu mengujakan. Ini adalah disebabkan bandara atau lapangan terbang tersebut baru dinaiktaraf. Bandara kedua tersibuk di Indonesia ini menerima banyak penerbangan internasional dan juga dari lebih 20 destinasi domestik.

 Walaubagaimanapun, kekaguman saya tidak lama apabila sampai di kaunter imigresen.Disana saya disambut dengan pengalaman diminta rasuah atau korupsi paling nyata. Kejadian berlaku bila pegawai imigresen bertanyakan tiket keluar dari Indonesia, kalau jawapan Kita belum, pegawai perkhidmatan pelanggan yg mesra akan meminta sogokan. Mereka akan dibantu oleh beberapa pegawai lain yang akan menguruskan hal ini.







Alasan tiket belum diambil adlaah kerana kami bercadang mahu ke Semarang dahulu dan jadual penerbangan balik belum menentu. Jumlah sogokan yg diminta dalam lingkungan 100,000-200,000 Rupiah, dengan alasan wang tak cukup saya terpaksa rela bagi 100,000 Rupiah.

 Apa nak buat, kalian bagilah anak-anak makan duit rasuah.Jadi darah daging untuk bahan bakar di api neraka nanti. Harap muka sahaja handsome, baik dan sopan, tapi sama saja makan rasuah.

Perkara ini bukan sahaja berlaku pada pelancong, orang tempatan pun tidak terkecuali jika mereka nampak boleh dimakan. Semasa menceritakan pengalaman diminta rasuah kepada beberapa pemandu teksi mereka mengaku malu dengan tindakan pegawai kerajaan tersebut.

Saya agak tertarik dengan satu kenyataan salah seorang dati mereka, " Indonesia ini sebetulnya kaya raya dengan pelbagai hasil bumi, kalau dulu orang Malaysia ke Indonesia mahu belajarmenjadi doktor, orang Taiwan dan Thailand ke Indonesia belajar tentang ilmu pertanian. Tetapi lihat kini, malahan mereka lebih maju dari Indonesia sendiri. Ini semuanya adalah berpunca dari barah rasuah berleluasa". Saya fikir mungkin perlu juga difikir dan direnung sedalam-dalamnya oleh peminpin Indonesia. Bangsa Indonesia bagi saya adalah bangsa yang kuat dan kaya.

 Namun dari segi matematika bisnes, mereka banyak betul buat duit tu.Semasa kedatangan kami, ramai juga yang menjadi mangsa. Stay tune membaca blog saya dan saya akan update artikel berkaitan trip terbaru saya.

Pusat Grosir atau Pusat Borong.-Surabaya


Kotaraya kedua terbesar Indonesia ini selepas Jakarta tidaklah segah Bandung, Bali atau Medan. Namun disini kehadiran pelbagai pusat grosir membawa limpahan rezeki kepada penduduk tempatan dan juga penjual dari Malaysia yang menjalankan perniagaan secara borong.

Berikut merupakan pusat grosir pilihan saya. Panduan ini bukanlah lengkap tapi masih boleh membantu kalian membuat perbandingan. Dasarnya membeli belah di kawasan-kawasan ini lebih enak dengan penjualnya yang ramah, sopan dan juga lebih jujur berbanding di beberapa tempat yang pwrnah saya kunjungi.

 1. Pasar Turi- Pasar asalnya berada di deretan jalanan dan telah terbakar beberapa tahun dulu. Ada cerita mengatakan ianya dibakar kerana kemegahannya berbanding pasar sekitarnya.Pasar ini lebih banyak pilihan namun keadaan kedai yang tidak teratur agak menyulitkan.Barang seperti telekung, perhiasan perkahwinan dan pakaian masih murah. Ketiadaan penghawa dingin mungkin membuat kita kurang selesa disini.

Pelbagai pilihan  tudung terdapat disini.

Kad perkahwinan yang lebih advance.
2. ITC Mall- Mempunyai 5 tingkat dengan kemudahan terkini dan lebih selesa membuatkan ianya menjadi pilihan. Pusat batik menjual batik dengan harga yang murah dan terdapat juga pasar Madinah kerana menjual segala kelengkapan menunaikan haji atau umrah. Namun keadaan food court yang menyajikan hidangan babi bersebelahan dengan makanan Halal agak mengecewakan.

Perhatikan menu sebelum makan. 

3. Jambatan Merah- Asal nama jambatan merah kerana kawasan ini pernah dilumuri dengan darah semasa peperangan dengan pihak Belanda dulu. Pusat beli belah ini pada saya agak biasa, masih boleh tawar menawar dengan pelbagai pilihan tudung yang menarik. Barangan di tingkat atas lebih murah walaupun tidak senuabya dibuka.Food court yang menyajikan makanan halal ada disini.

 4.Masjid Ampel- Jika kita khusus mencari busana Muslim atau kelengkapan haji disini tempatnya. Dengan keadaan persis seperti di Madinah dengan banyaknya penjualan kurma, air zam-zam, peralatan haji, telekung dll ditambah dengan penawaran yang cukup banyak memang antara pasar yang menarik. Pasar ini berdekatan dengan Makan Sunan Ampel.

Membeli belah kurma dan pelbagai makanan seperti di Tanah Suci.

5. Pasar Atom- Pasar yang besar dengan sambungan pelbagai pasar kecil, lama dan moden menjadi satu. Pencarian makanan halal mungkin satu kepayahan disini walaupun terdapat orang tempatan bertudung Muslim di kawasan food court. Ini kerana saya menemui ramai yang makan disini walaupun bercampur dengan makanan yang tidak halal. Terdapat juga pekerja Indonesia yang bekerja menguruskan makanan ini. Jadi kalau mencari makanan, harus keluar dari bangunan dan makan di deretan kedai makan ditepi jalan.

Bergaya sekejap. Agak murah tapi tiada keperluan untuk saya membelinya.