Sunday, February 8, 2015

Krabi Most Wonderful

PENGALAMAN INDAH YANG TIDAK BOLEH DILUPAKAN (tajuk karangan sekolah rendah dulu).
Assalamualaikum semua. Haha malu rasanya nk post ni. Sbb Krabi je. Org lain backpacking sampai tgk aurora borealis lagi. 
Alhamdulillah and yeay! Baru balik daripada solo backpacking trip ke Krabi! Jadilah kan. Mengisi waktu lapang sementara tunggu result SPM kluar 3 Mac ni. Hehe doakan tau!
Just nak bg info, untuk sesiapa yg minat fotografi, Nopparatara Beach (betul ke eja) ni salah satu spot yg best untuk shoot. Sebab lengang je takde org. Dan...cantik lagi mendamaikan.
Lagi satu, untuk travellers yg kaki pancing, it is worth for you to join one of the fishing trips! Maybe tak ramai orang Malaysia pernah cuba pancing ikan kat Krabi ni. Haritu pun banyak tour agencies yg taknak amik saya sebab saya sorang. Hahaha. Tp last2 saya join group Mat Salleh ni punya longtail trip. Ramai je perempuan join haritu. So untuk yang nak rasa sendiri pengalaman pancing ikan2 laut, it is highly recommended to join this trip. Lagi2 yang perempuan. Boleh pancing sendiri ikan merah ke, kerapu ke yang korang selalu beli kat Mydin tu! Hehe. Jgn risau, semua equipments diorg sediakan. Korang cuma bawak sunblock, hmmm lepastu..haa tu jelah!!
Ikan2 yg korang pancing boleh bawak balik tp saya kasi je kat tekong boat pastu menyesal sebab baru terfikir boleh panggang je ikan tu kat night market kat tepi jalan tu.
Trip naik longtail boat paling murah masa tu 1700baht (satu hari including snorkeling). Kalau tak sanggup naik longtail boat, boleh naik speedboat. Tapi mahal sikit. 3000baht camtu. Okay tu je perkongsian. Jangan bash sbb post Krabi sbb saya baru belajar backpacking! Hehehehehe
Doakan result SPM saya (iklan). Result okay, kerja okay, boleh bawak mak abah pulak jalan2! Hehe.

Coretan FB Azzim Zahid

No comments:

Post a Comment