Tuesday, July 21, 2015

Maldives Pengalaman Yang Menakjubkan..

Hello Backpackerss,

Airasia dah buka balik route ke Maldives (before ni route maldives operated by AAX) so aku rasa ada baiknya aku share few tips for those yang dah beli ticket or berkeinginan utk melawat negara Islam ni.

1. Cara tukar currency ke Ruffiya.Landing je kt Ibrahim Nasir International Airport,tukar USD or Euro kat money changer and please KEEP the receipt.Later kalau nk tukar balik balance ruffiya ke USD dorang akan mintak receipt tu for confirmation.Standard procedure katanya.

2. Ibrahim Nasir International Airport itself is on an island.So utk yg stay kt resort or any private island,pihak hotel akan handle the transfer process kiranya korang transfer direct from the airport to ur selected resort by speedboat or seaplane.

3. Untuk yg stay di local island for guesthouse or affordable hotel,korang kena transfer ke Male capital city Maldives dulu (pronouce Mar-Lay). Keluar dari airport then kau follow je the crowd.Locals slalu bawak barang byk2 utk balik ke Male so just follow them to the jetty utk naik feri. Advisable byr dlm ruffiya instead of foreign currency sbb lg jimat.Fee tak silap 10rufiya per way.Kalo nak byr USD,1 USD per way.

4. Dah sampai Male city,nak transfer ke local island,kau tanya je orang local sana or nak lg selamat tanya org kaunter jual tiket feri kt pondok kecik area jetty tu kat mana nk tunggu feri ke island sekian sekian.Dorang akan tolong and english dorang pun bagus.

5. Makanan dalam Male city semuanya adalah halal.Dont worry.Even kt airport kau akan nampak notis alcohol and even dogs are prohibited to enter Male.Tempat lepak favourite aku kt Male adalah kt Shell Beans.

6. Untuk yg book accommodation guesthouse kt local islands di Agoda,scroll bawah sikit pergi ke column information kat situ ada tulis how to transfer to island/naik ferry apa/ferry schedule/ferry fees etc.

7. Untuk yg book private resort,kat column information tu ada tulis fee utk speedboat.Current rate dlm 120usd return.Bayar waktu check in di resort tersebut.

8. Private islands/resorts kebanyakannya serve pork and alcohol.Advisable kau bukak official website,then email direct ke fnb team dorang.Macam aku stay kat Centara Ras Fushi di Male atoll,dorang jawab email aku and confirmkan kitchen dorang separate and hygiene mengikut standard halal.

9. Utk yg tight budget,pergi je island yg dekat2 sbb murah dari segi transfer.Kekadang harga transfer lg mahal dari harga bilik hotel.Usha kat north male atoll and south male atoll.

10. Public transport pada hari Jumaat halfday je tau sampai pukul 12.So pepndai la kome plan schedule korang.

11. Di resort or private island dorang prefer USD or Euro. Not all,but some. So for some peace in mind,keep both currency (usd n rufiyaa).

12. For more info,search je hashtag ‪#‎followmetomaldives‬ di instagram. Aku mmg buat ig aku as info centre/share tips utk semua tempat yg aku dah pegi.
Harap membantu..


Credit dari FB - Tong Sudey (BBM)


No comments:

Post a Comment