Saturday, January 1, 2011

Vietnam Airlines Ke Ho Chi Minh.

Penerbangan VE852 yang saya naiki dari Suvarnhabumi Airport menuju ke Ho Chi Minh adalah merupakan pengalaman pertama seadanya menggunakan syarikat premium sesebuah negara lain selepas Malaysia Airlines.


Saya membeli tiket di kebanyakkan egensi pelancngan yang menjual tiket dan tour di Kota Bangkok. Saya sedar ia mungkin akan mahal kerana tiket diambil sehari sebelum tempoh penerbangan. Di Sukhumvit Soi 3 saya berjalan-jalan mencari tawaran terbaik. Sesetengah kedai menjual pada harga B$4900 sehingga ke B$5000. Saya agak bertuah kerana dapai mencari yang termurah dengan harga B$4780. Walaupun berbeza beberapa puluh Bath yang jika ditukar, ia hanya sekadar beberapa RM.

Agak teruja menaiki penerbangan yang menggunakan pesawat Airbus 320 dengan 2 kelas ini. Tatacara keselamatan cukup advance dengan menggunakan TV sahaja. Penerbangan ini dijaga oleh 6 pramugari yang cukup cantik memakai baju kebangsaan yang dipanggil Ao Dai merah sebagai uniform. Mereka tampak manis dengan pakaian kebanggaan mereka dan patut mengekalkannya.
Saya tidak dibenarkan untuk mengambil gambar pramugari bertugas kerana katanya ia adalah undang-undang syarikat dan saya akur. Saya ambil secara sembunyi-sembunyi. Lihatlah beberapa gambar yang saya rakamkan.
Makanan yang dihidangkan pada waktu itu ialah Nasi bersama Ayam Kari yang agak berbeza dengan campuran kacang tanah. Agak sedap juga. Teh dihidangkan berasingan dari apa yang kita lihat di Malaysia Airlines.


Untuk maklumat boleh lawati www.vietnamairlines.com dan dapatkan harga tawaran yang lebih murah.

No comments:

Post a Comment