Sunday, September 20, 2015

Jom Jaga Kebersihan Pantai Kita

Nak Malaysia ada pantai yang cantik?
Nak Malaysia ada tasik yang biru?
BOLEH! Semua itu memang boleh dicapai.

Dengan syarat,

KITA REFLECT DIRI KITA.


Maksud?
Jangan buang sampah merata2. Please lah. Dah besar, dah travel sana sini, dah berpelajaran tinggi, tapi makan ice cream buang wrapping dia ke lantai. What the? Ini kejadian masa kat Tadom Hill Resort haritu. Memang aku perli depan2 org tu, tak tahu lah dia sedar ke tak kesalahan dia tu. No wonder owner Tadom Hill Resort dah tak bagi day trip. Because of some ignorant, stupid people yang tak reti jaga kebersihan. Susah sangat ke nak buang sampah dalam tong sampah? Ni habiss segala tempat pelancongan kat Malaysia semua dicemari oleh manusia2 tak bertanggungjawab.
Nak tahu tak? Selama aku travel ke European countries, even Korea or Jepun sendiri, lepas makan, dorang lap, amik tray dan kemas. Kita? Kita harapkan cleaner. Apa ingat besar sangat pangkat kita nak harapkan cleaner buat semuanya?? Salah ke nak tolong? At least tlg lap kan meja korang dh duduk guna tissue2 terpakai. Salah??
Aku menyampah betul la orang yang acah acah travel sana sini tapi tak amik langsung moral values dari travelling. Apa guna kau travel kalau tak memerhati dan mengambil nilai2 murni sesebuah negara?
Sekian, orang yg dah lama observe perangai *SESETENGAH* rakyat Malaysia yang tak reti jaga kebersihan. Yang tak buat tu, jangan terasa. Ini peringatan bersama. OK??
*oh ye yg buang ice cream wrap tu, bukan budak ye, mak budak yg buang. So embarassing....

credit FB

No comments:

Post a Comment