Monday, September 21, 2015

Russia Budget trip (Moscow & St Petersburg)

Assalamualaikum/Salam sejahtera nak share skit info sape nak ke Russia Budget trip (Moscow & St Petersburg) sementara airline promotion ke Russia tgh banyak ngan dgn duit dorang tgh rendah ni.

1. Visa Application(buat sendiri)
I. Invitation letter/ Tourist Visa Support (single entry) = RM 74/per pax
*** even kalo pg by group pon beli invitation asing2, sebab Russian embassy tak accept group invitation letter
beli online kat RealRussia.com
https://visas.realrussia.co.uk/Apply/Support_apply2.asp…
ii Visa Fee( Buat sendiri kat Russian embassy Jalan Ampang) =
RM 188/per pax
Document kene ada masa buat visa= Flight ticket,invitation letter, hostel booking, travel insurance dgn visa form
Visa form isi online kat sini pastu print dan tepek gambar passport.Isik2 elok,slah skit, dorang bleh reject
https://visa.kdmid.ru/PetitionChoice.aspx…
iii.pegi embassy Russia jalan ampang kalo nak buat sendiri, untuk visa application hanya Isnin, rabu,Jumaat (900 to 1300) & 5 hari siap. Pegi awal org ramai sangat. Make sure buat sebulan sebelum flight date, walaupon dalam website ckp bleh 3 bulan sbelom, datang awal2 more than month dorang suruh balik datang laen kali.
iv.Kalo nak pakai agent ni yg paling murah rasanya, bayar kos agent je, invitation letter beli lain
https://www.russianvisa.my/visa-fees.html

2. Accommodation
Hostel kat moscow= Average RM40/Per day X 4 Days
(amik dekat2 dgn Red Square & Moscow underground station , bleh try comrade hostel.moscow)
Hostel kat St petersburg= Average RM40/Per day X 4 Days
(amik dekat2 dgn Palace Square & Saint Petersburg underground station , bleh try Central hostel,Saint Peterburg)

3. Transportation
i.Train Ticket Moscow to Saint Petersburg(one way)
Sapsan High Speed train(4 hours 30 minute) – RM 90 /pax ~1300 Rubbles – harga promotion beli awal
Ticket beli online kat sini - - - -> http://www.russianrail.com/
***Soviet overnight train pon banyak bleh try dlm 9 jam sampai
ii. airline ticket Saint Petersburg to Moscow(one way)
Tranaero airline( LED – VKO) = RM 180 survey kat sky scanner
*** banyak budget airline kat sana bleh surver(moscow ade 3 airport)
iii. Moscow Underground train for 11 trips/ 60 rublles per ride = RM 30
http://engl.mosmetro.ru/pages/page_0.php?id_page=8
***Download la apps ape2 sbab all signboard kat sana in russian kat metro tu. Pening bak hang
iv St Peterburg Underground train for 10trips/ 31 rublles per ride RM 20
http://www.st-petersburg-essentialguide.com/saint-petersbur…
St petersbug metro english freindly.

4 Attraction
i.Moscow Museum average price 300 rubles skali masuk= Rm20
Or amik museum pass kat tgk kat sini
https://moscowpass.com/#Main
ii.St Petersburg Museum average price 300 rubles skali masuk= Rm20
Or amik museum pass kat tgk kat sini tapi hermitage museum(600Rubbles) tak cover - http://www.petersburgcard.com/en/
*** kalo ade isic card ke student card ke ade diskaun nak masuk tempat2 attraction. Bleh la try tapi tak confirm la. Belaja la skit history2 pasal rusia sbab banyak museum takde English description, semua Russian.takut blur
iii try River/canal cruise kat both city, paling murah 500rubles = Rm35 ( amik yg Russian language punya murah skit)
iv.Nak shoping2 beli Souvenir bli ke ape ke
-Moscow kat VERNISAZh V IZMAYLOVO nearby Partizanskaya Metro Station macam pasar karat/uptown & Arbat Street cam taksim road kat istanbul utk barang2 branded(HRC kat sini)
- St Petersburg area peterhoff & barang2 branded kat galeria shopping complex
V. Shopping2 suvinior bechmark price cam friedge magnet bleh dlm 50 rubbles & tshirt dlm 300 rublles paling murah,standard blei banyak dapat murah

5.Lain2 info korang bleh refer sini
i. http://wikitravel.org/en/Moscow
ii. http://wikitravel.org/en/Saint_Peterburg
kalo malas nak baca bleh tgk video ni kat youtube, lepas tgk video ni mesti membuak2 prasaan nak sampai sana
iii. Moscow --- https://www.youtube.com/watch?v=pnN2BNrSrXY
iv. St. Peterbug -- - https://www.youtube.com/watch?v=N3ISUUO0CSo
v. Waktu terbaik nak melawat both city dari end of May and beginning of August. Kire macam cameron highland la suhu dia. Siang pon panjang bleh jalan2 lama skit
vi.Duit better withdraw ATM kat sana sebab Malaysia takde tukar Russian Rubles, kalo nak bawak Euro/usd
Vii. Simcard amik Beeline 300 rubles per month siap internet. Taknak amik pon tak pe wifi free melambak
viii. Better email embassy to inform nak mai,
x.Kalo stay kat satu2 bandar more than 7 business days ko kene register, hostel/hotel slalu bleh setelkan.Bayo je la
Sekian, sorry carca merba, iternary aku upload lain sbab tak follow sangat, ape yg tak cukup bleh bagitau, aku update mane yg tau,papahal bleh roger......
so far Russia memang best bak hang.


Credit Info by:
Malaysian student kat Russia, geng2 bbm, google & local Russian

No comments:

Post a Comment